Ce este Ph-ul si Ce Rol Are in Apa Piscinei

ph piscina

 

Ph-ul si importanta sa in tratarea apei din piscina

Ph–ul este unitatea de masura care determina aciditatea sau alcalinitatea unei solutii.  Atunci cand consumam alimente acide, cum ar fi citrice, in stomac nivelul ph-ului va scadea. Din acest motiv, se recomanda sa inghitim bicarbonat de sodiu, pentru a neutraliza acidul, adica sa crestem valoarea ph-ului din stomac.  Exact acelasi fenomen se produce si in cazul apei din piscina. Valoarea ph-ului se reduce prin adaugarea unei solutii acide, pe cand cresterea valorii sale se realizeaza prin adaugarea unei solutii alcaline.   

Scala de masurare a Ph-ului:


 ph piscina Interpretarea valorilor Ph se face folosind o scala grafica, ca cea din imaginea de mai sus. Valorile Ph pornesc de la 0 si se termina cu 14, unde 0 reprezinta nivelul cel mai acid, iar 14, nivelul cel mai bazic (alcalin). Nivelul central este 7 si reprezinta valoarea neutra. Aceasta scala este logaritmica, cu alte cuvinte, valoarea 8 este de 10 ori mai mare decat cea de 7, cea de 9, de 100 de ori mai mare decat 7, samd. 

Importanta vitala a unei valori corecte a Ph-ului


Ph-ul influenteaza cantitatea de Acid Hipocloros ( clorul folosit la dezinfectarea apei piscinei ) si a Acidului Cianuric ( stabilizatorul clorului in apa ), substante care se formeaza atunci cand adaugam clorul in apa si care determina eficienta agentului dezinfectant.
  • La o valoare a Ph-ului de 6.5, 90% din cantitatea de clor va fi Acid Hipocloros ( dezinfectant ) si 10% Acid Cianuric ( stabilizator )
  • La o valoare a Ph-ului de 7.4, 65% din cantitatea de clor va fi Acid Hipocloros si 35% Acid Cianuric, si aceasta este situatia ideala
  • La o valoare a Ph-ului de 8, 20 % din cantitatea de clor va fi Acid Hipocloros si 80% Acid Cianuric, ceea ce duce la o supra-stabilizare a clorului, reducand eficienta agentului dezinfectant.
  • Intervalul ideal in care trebuie sa mentinem valoarea Ph este 7.2 – 7.6, pentru ca aceste valori sunt foarte apropiate de Ph-ul ochiului uman ( nu ne vor ustura ochii daca ii deschidem sub apa din piscina ), dar si pentru ca procentele de dezinfectant si stabilizator ale clorului sunt in raport optim.
  • Daca permiteti ca aceste valori sa fluctueze foarte mult, atunci rezultatul este un consum mai mare de clor pentru o igienizare adecvata sau, in cealalta extrema, o valoare prea mare a clorului liber.
  • O valoare prea mica a valorii Ph are ca efect coroziunea metalelor ( aici sunt afectate scarile din inox sau alte accesorii metalice din piscina ), fapt ce duce la formarea oxizilor metalici, care pot pata finisajele piscinei. De asemenea, o apa acida va degrada si echipamentele sau tubulatura piscinei.
  • Valoarea scazuta a Ph-ului din apa duce la dizolvarea sau macinarea materialelor care contin ipsos sau ciment ( in cazul piscinelor placate ). Totodata, este total inconfortabil sa inotam intr-o apa cu ph mic ( acida).
  • O valoare crescuta a Ph-ului va avea ca rezultat depuneri de calcal pe toate suprafetele piscinei, pe tevi si cel mai important, pe fiecare granula de nisip din filtru, ceea ce va duce invariabil la fenomenul de pietrificare a nisipul cuartos din vasul de filtrare.
  • Toate scenariile descrise mai sus nu fac altceva decat sa conduca la reducerea capacitatii de filtrare si la cheltuieli suplimentare inutile pentru proprietarii de piscine.
 

Cresterea sau reducerea valorii Ph


  • Pentru a reduce valoarea Ph, se foloseste o solutie acida ( lichida sau solida ), pe care o gasiti in magazinele de specialitate sub denumirea de Ph Minus.
  • Pentru a creste valoarea Ph, se folosesc solutii alcaline ( lichide sau solide ), acestea fiind comercializate in magazinele cu produse pentru piscine sub denumirea de Ph Plus.
 

Calcificarea nisipului din filtru


  • La o valoare peste 8.6 a Ph-ului, calciul prezent in apa se combina cu sarurile carbonice, rezultand in depozite de Carbonat de Calciu, care se vor depune la fel ca in cazul centralelor termice sau a boilerelor.
  • In foarte scurt timp, nisipul din filtru va deveni un bloc compact de calcar, iar filtrarea va fi aproape inexistenta, ca sa nu mai mentionez de suprapresiunea care se produce in interiorul filtrului piscinei.
  • Carbonatul de calciu este si cel responsabil de aspectul laptos al apei, pentru ca microparticule ajung in apa si raman in suspensie. 
 

Concluzie:


Nu neglijati niciodata valoarea Ph-ului din apa, mentineti-l in intervalul optim 7.2 – 7.6 si sigur va veti bucura de o calitate mult mai buna a apei si de o functionare mai indelungata a echipamentelor. Testati cat mai des, folosind o trusa de analiza pentru Ph sau puteti scapa de tot acest stres, folosind un sistem automat de analiza si dozare. 
SOLICITĂ OFERTĂ DE PREȚ
V-ar putea interesa și...
Autor: Ing. Răzvan Pavel

Autor: Ing. Răzvan Pavel

Razvan are o experienta de aproximativ 15 ani in derularea proiectelor de constructie a piscinelor publice si private, dar si a centrelor SPA.
In calitate de Manager Tehnic la Elcora Piscine, a proiectat si implementat peste 300 de solutii tehnice complete in domeniul constructiilor de piscine, incepand cu proiectare si terminand cu sisteme particularizate de tratare a apei in piscine publice si rezidentiale.

Urmăriți-ne și pe...
Shopping Cart
Scroll to Top